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Revealing a client’s confidential information after the client’s death 
  
Question 1: After the death of a client may an attorney reveal information relating to the representation 
of the client? 
 
Answer: Yes, if revealing the information is reasonably believed to be necessary to accomplish one of 
the purposes of the representation. SCR 3.130(1.2), Comment 1 & SCR 3.130(1.6), Comments 5 & 12. 
 
 Question 2: After the death of a client, may an attorney assert (or waive) the attorney client privilege on 
behalf of the client? 
 
Answer: Yes. SCR 3.130(1.6), Comment 12; KRE 503(c). 
 
Discussion 
 
Attorneys have implied authority to disclose information reasonably believed necessary to carry out the 
purposes of the representation.1 A client who hires an attorney to prepare and execute a will would 
expect the attorney to disclose information needed to meet an attack on the will based on undue 
influence or lack of testamentary capacity. The lawyer not only may, but should, disclose relevant 
information. The same principle applies to a dispute between claimants based on a document or 
transaction in which the decedent was represented by the lawyer. (KRE 503(d)(3) creates an exception 
to the attorney client privilege for relevant communications). The attorney may reasonably assume that 
the decedent would want the attorney to do what is necessary to effectuate the client’s objectives. 
 
Both the attorney of a deceased client and the personal representative of the decedent have standing to 
assert (or waive) the attorney client privilege. KRE 503 (c ).  The personal representative and the 
attorney for the decedent might disagree about the attorney client privilege waiver or its assertion; if 
they disagree, the court will decide who prevails.  
 
 

 

 
1 See Rule 1.2(a) … A lawyer may take such action on behalf of the client as is impliedly authorized to carry out the 
representation. . . . , and Rule 1.6(a) A lawyer shall not reveal information relating to the representation of a client 
unless the client gives informed consent, the disclosure is impliedly authorized in order to carry out the 
representation or the disclosure is permitted by paragraph (b). (Emphasis added.) 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should consult 
the current version of the rule and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org/237), before relying on this opinion. 

http://www.kybar.org/237


Note To Reader 
 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky Bar 

Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530. This Rule provides that formal 
opinions are advisory only.  
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